Skoči na sadržaj
Parket lajsne

Kako odabrati lajsne za parket?

Interesuje vas koje sve opcije imate kod odabira parket lajsni i prelaznih lajsni? U ovom članku možete saznati sve o vrstama parket lajsni i profila koji se mogu kupiti na našem tržištu, a ujedno ćete saznati i koje su njihove funkcije.

Vrste parket i prelaznih lajsni:

Prelazne lajsne

Prelazne lajsne 

Osnovna funkcija ovih lajsni je da se sakrije prelaz između dve podne obloge. Ove lajsne su uglavnom T oblika. Fiksrianje lajsni se može vršiti sa fleksibilnim lepkovima (lajsna će se gaziti i zato lepak treba da bude u mogućnosti to da toleriše) ili šrafovima. Zbog estetike vam preporučujemo da koristite lepak, dok će vam šrafovi omogućiti lakšu izmenu u slučaju oštećenja lajsne.

  

Nivelacione lajsne

Nivelacione lajsne

Nivelacione lajsne koristimo u slučajevima gde se dve podne obloge susreću i nisu na istom nivou. Mogu da se koriste i u slučajevima gde se podne obloge završavaju. Za pričvršćivanje ovih lajsni vam preporučujemo šrafove, ili kod manjih dužina elastične lepkove.

 

Nivelacione lajsne za tepih

Nivelacione lajsne za tepih

Kao i kod klasičnih nivelacionih lajsni, ove lajsne služe za prelaz između dve površine, tačnije između tepiha i parketa ili keramičkih pločica.

 

 

 

Zavrsne podne lajsne

Završne podne lajsne

Ove lajsne se koriste u slučajevima gde se podna obloga završava blizu nekog nameštaja, ili prostorije. Na primer kada parket dolazi do sobih vrata, sa ovom lajsnom možemo na elegantan način da zatvorimo ivice.

 

 

 

Kant lajsne za stepenice

Kant lajsne za stepenice

Kant lajsne za stepenice se koriste na ivicama stepenica, kako bi se gazište zaštitilo od lomljenja i prekomernog habanja. Važno je da ove lajsne budu izrađene od tvrdog drveta, kao što je jasen ili hrast.

 

 

 

  

Lajsne za parket

Lajsne za parket

Lajsne za prikrivanje razmaka između zida i parketa, koji se ostavlja zbog mogoućnosti da bi pod mogao da se pomera pod raznim temperaturnim okolnostima. Obratite pažnju da lajsne treba da fiksirate na zid, a ne na parket. U slučaju da ih fiksirati na parket, one će se odvojiti od zida kada je hladnije i parket se skupi.

 

 

Lajsne za cevi

Lajsne za cevi

Ove lajsne mogu biti kružnog ili kockastog oblika, i sastavljaju se iz dva dela. Služe za prikrivanje razmaka između cevi i podne obloge. Pošto se ove lajsne ne gaze, možete da ih fiksirate i sa krutim lepkovima.

 

 

 

Pogledajte našu ponudu raznih parket lajsni po najboljim cenama.

Prethodni članak Maska za radijatore sa ispunom od španske trske
Sledeći članak Kako odabrati kvaku za sobna vrata

Ostavite komentar

Pre pojavljivanja komentari će biti provereni da li su u skladu sa našim pravilima.

*Obavezna polja