Skoči na sadržaj
Bambus roletne

Prednosti i mane bambus roletni

Bambus u enterijeru je sve popularniji, ne samo zbog svoje prirodne lepote, već i zbog dugotrajnosti. Nudi jedinstven stil i ton svakom dizajnu sobe. Bambus je već dugo prisutan i popularan u azijskom dizajnu i umetnosti, u zadnjih nekoliko decenija je sve popularniji i u Evropi. Svoju prirodnu lepotu bambus možda najbolje može da pokaže preko roletni za prozore i putem pokrivanja otvora terase.

Roletne od bambusa nude mnoge jedinstvene dizajnerske prednosti. One daju prirodnu eleganciju skoro svakom enterijeru. Njihova izdržljivost ih čini pouzdanim, jer ispunjavaju funkcije tradicionalnih žaluzina, sa veoma malo ili skoro bez održavanja.

Roletne od bambusa

Pored toga, bambusove roletne su i ekološki prihvatljive. Tendencija prema prirodnim materijalima raste u svim granama industrije, ali u industriji prozorskih obloga ona je još izraženija, jer je jedna od glavnih svrha prozorskih roletni da kontrolišu svetlost (a samim tim i toplotu) u kući, i van nje. Sa bambusovim roletnama se može, ne samo smanjiti potrošnja električne energije, već i uneti u enterijer proizvodi koji nisu štetni za okolinu.

Bambus spada u kategoriju tvrdog drveta, čineći ga savršenim materijalom za upotrebu u proizvodnji roletni za pokrivanje prozora. Izuzetno je izdržljiv (možda izgleda delikatno, ali je iznenađujuće otporan). Otporan je na sunčevu svetlost tokom dužeg vremenskog perioda i UV zračenje, koje neće prouzrokovati degradaciju strukture bambusa. Nudi prirodan izgled svakoj prostoriji bez dodavanja živih biljaka koje zahtevaju stalnu negu.

Bambus roletne

Prednosti bambusovih roletni:

Prirodan i ekološki prihvatljiv

Bambus je ekološki materijal i obnovljiv resurs. Uzgajan u izobilju. To je najbrže rastuća biljka na svetu i ima prirodna antibakterijska svojstva. Mnoge zavese su često napravljene od sintetičkih materijala kao što su vinil, najlon, poliester (plastika) koji su dobijeni od nafte. Usvajanjem ekološki prihvatljivijeg materijala, kao što je bambus – smanjujete svoj uticaj na životnu sredinu i doprinosite održivosti industrije.

Veliki izbor dezena

Bambus drvo zbog svoje tvrdoće i pravolinijskih godova se može veoma lako obrađivati u razne forme, što omogućava veliki broj varijacija izgleda roletne. Završana obrada i toniranje površine, doprinose još većem broju varijacija.

Lako se održava

U današnjem užurbanom svetu svaki minut je dragocen. Velika prednost ovih roletni je da se lako održavaju, jer ne sakupljaju prašinu. Bambus roletne ne treba da skidate, perete i sušite.

Višenamenske

Zavese od bambusa se mogu postaviti na svaki otvor, bilo da se radi u unutrašnjim prostorijama ili otvorima vani. Roletne mogu biti izložene atmosferskim uticajima koji im neće škoditi. Jedino na šta treba da obratite pažnju pre nego što roletnu namotate, je da sačekate da se ona potpuno osuši.

Zavese od bambusa

Nedostaci bambusovih zavesa

Nisu sve bambus roletne istog kvaliteta

Bambus lamele mogu biti osetljive ako nisu izrađene od prvoklasnog bambusa. Tanke i nekvalitetne bambus lamelice se lako lome i treba da budete pažljivi dok rukujete sa njima, da ih slučajno ne izvučete.

Kanap roletne se teško čisti

Ako često rukujete roletnama sa prljavim rukama, može doći do prljanja kanapa za dizanje i spuštanje roletni, koje onda ne pružaju najlepšu estetsku sliku. Skidanje i pranje kanapa je moguće, ali je proces vremenski dosta zahtevan.

Jedno od rešenja je da kupite roletne sa braon kanapom, koji će da prikrije potencijalnu prljavštinu.

Neodgovarajuće postavljanje

Vezano za delikatnu prirodu nekvalitetnih bambusovih roletni koje smo pomenuli gore, je važno odgovarajuće postavljanje i pozicioniranje. Kada neprikladno postavite zavese od bambusa lošeg kvaliteta, šanse za oštećenje su još veće.

Može eventualno ugroziti privatnost

Roletne od bambusa blokiraju, u zavisnosti od dezena, 90% do 95% sunčeve svetlosti koja ujedno i znači da su delimično providne. Ako želite da vaša prostorija bude potpuno zamračena i zaštićena od tuđih pogleda, onda je bolje da izaberete neku drugu vrstu roletne.

Zaključak

Sasvim je jasno, zavese od bambusa imaju svoje jasne prednosti i mane. Na koju stranu će tas prevagnuti, teža je odluka, a tu odluku ćemo prepustiti vama.

Po našem mišljenju, kada objektivno sagledamo obe strane, smatramo da prednosti bambus roletni nadmašuju njihove nedostatke, posebno zato što većina nedostataka koje smo istakli, imaju relativno lake popravke, i uglavnom se javljaju kod zavesa od bambusa lošeg kvaliteta.

Ako želite da kupite bambus roletne visokog kvaliteta u raznim dezenima, to možete uraditi u našoj prodavnici posetom kategorije bambus roletne.

Sledeći članak Maska za radijatore sa ispunom od španske trske

Ostavite komentar

Pre pojavljivanja komentari će biti provereni da li su u skladu sa našim pravilima.

*Obavezna polja