Skoči na sadržaj
Ručice za nameštaj i kuhinju

Kako odabrati ručice za nameštaj i kuhinjske elemente?

Bela kuhinja sa crnim ručicama

Od odabira osvetljenja do biranja boje - mnogo je velikih odluka uključenih u proces uređivanja doma. Sa svim ovim zadacima, može biti teško setiti se da je ključna stvar u detaljima. A okov za nameštaj je detalj koji lako može biti zapostavljen ili zaboravljen. Kada razmislite da se razni okovi za nameštaj pojavljuju bezbroj puta u svakodnevnim prilikama, postaje jasno da vrednost i radost koju donose vrede uloženog truda za odabir.

Dakle, bez obzira da li pravite potpuno novu kuhinju, radite na preuređivanju kupatila ili jednostavno želite da zamenite neki postojeći okov na postojećem nameštaju, pročitajte naš jednostavan i jasan vodič koji će vam pomoći da odaberete savršene ručice za vaš prostor.

Bela kuhinja sa zlatnim ručicama

Vrste ručica

Prvo odlučite da li želite da koristite dugmad, šipke ili kombinaciju oba. Iako ne postoje čvrsta pravila, uglavnom je mnogo lakše otvoriti ormarić dugmetom i fioku povlačenjem. Uz to, ima dosta izuzetaka. Na primer, vertikalno instaliranje šipke za povlačenja fioka može biti najbolje rešenje za ormariće u kupatilu. Ako želite da preuredite postojeći nameštaj (poput noćnog stočića), možete se odlučiti i za malu dugmad koja će dodati savršenu količinu vizuelnog udara tokom dužeg povlačenja. Razmišljajući o tipu ručice za nameštaj, pokušajte da zamislite šta će biti najfunkcionalnije za vaš životni stil.

Dugmadi imaju manje profile od ručica, jeftinije su i mogu se koristiti i za fioke i za ormariće. Instalirati ih je malo lakše od šipke, jer vam je potreban samo jedan šraf da biste pričvrstili dugme za površinu.

Ručice šipke su veće od dugmadi i lakše ih je uhvatiti. Skuplje su od dugmadi, ali dolaze u mnogo različitih veličina. Oni imaju tendenciju da svojim linearnim oblikom dopunjuju fioke ili veće ormare.

Dugme ručice i šipke ručice

Izaberite stil

Kada se odlučite za tip ručice, poželećete da razmislite o tome koji stil najbolje odgovara vašem prostoru. Ručice sa reljefima, zakrivljenim siluetama i teksturnim detaljima obično dobro funkcioniše sa tradicionalnim dizajnom. Savremeni ormari obično imaju čiste linije i ivice sa elegantnim, minimalnim profilom koji je gladak na dodir.

Starinski i moderne ručice za nameštaj

Izaberite obradu

Sledeća stvar o čemu treba da razmislite je obrada ručice. Ručica ormara najbolje funkcioniše kada završna obrada dodaje kontrast sobi. Koje su boje vaši ormarići? Šta je sa vašim aparatima, slavinom i osvetljenjem? Generalno, prostori u toplijim tonovima sa mesinganim ormarima imaju starinski osećaj, dok hladniji tonovi sa tamnijim, jačim detaljima, na ormariću udišu savremeniju atmosferu.

Bela kuhinja sa crnim metalnim ručicama
Plava kuhinja sa zlatnim ručicama

Kupatilo sa tankim ručicama

Ne bojte se mešanja materijala

Uz sve to, vaš prostor bi trebao biti odraz vašeg ličnog dizajnerskog izbora, zato se ne plašite kršenja pravila ili mešanja materijala. Videli smo puno kuhinja sa mesinganim osvetljenjem i crnim ručicama ili obrnuto. Ako želite da se sve podudara, ali imate uređaje od nerđajućeg čelika, pokušajte da izaberete crne ručice. Ne samo da će se poklopiti sa svim završnim obradama, već će vaš prostor učiniti čistim i dobro koordinisanim.

Svetla kuhinja sa zlatnim ručicama

Siva kuhinja sa zlatnim ručicama

Bela kuhinja sa crnim metalnim ručicama

Odredite veličinu

Fioke i ormari se razlikuju u veličini, pa može biti teško odrediti koju veličinu trebate. Iako ne postoji postavljeno pravilo, uglavnom preporučujemo da dužina šipke iznosi približno 1/3 širine ormara ili fioke.

1:3 odnos kod ručica za nameštaj

Bela kuhinja sa bronzanim ručicama

Male fioke širine 30cm ili manje najbolje funkcionišu sa šipkama dužine 7 do 10cm-a ili dugmetom prečnika 2 do 3cm-a.

Srednje fioke širine između 30 i 75cm-a dobro funkcionišu sa šipkama dužine između 10 do 20cm-a ili dugmetom prečnika između 3 do 4cm-a.

Velike fioke veličine preko 75cm-a zahtevaće šipke duže od 20cm-a ili dugmadi prečnika 2 do 3cm-a.

Gde postaviti ručice na fiokama

Dugačke ručice od metala

Mali radni sto sa zlatnim ručicama

Belo kupatilski nameštaj sa zlatnim ručicama

Nadamo se da vam je ovaj jednostavan vodič poslužio kao korisna polazna osnova za kupovinu ručica za nameštaj. Na kraju, eksperimentisanje je najbolji način da izadjete u susret svojim ličnim željama. Ako niste sigurni za koje ručice da se opredelite, preporučujemo vam da kupite nekoliko uzoraka kako bi mogli isprobati različite stilove, veličine i završne obrade u vašem prostoru.

Bež kuhinja sa zlatnim ručicama

Beli kuhinjski frontovi sa zlatnim ručicama

Zeleni kuhinjski elementi sa zlatnim ručicama

Ako ste zainteresovani da kupite kvalitetne ručice za nameštaj, pogledajte našu ponudu.

Prethodni članak Koju četku odabrati za farbanje i krečenje?
Sledeći članak Čelične, mesingane i aluminijumske šarke. Kojie su najbolje?

Ostavite komentar

Pre pojavljivanja komentari će biti provereni da li su u skladu sa našim pravilima.

*Obavezna polja