Skoči na sadržaj
Četke za farbanje zidova

Koju četku odabrati za farbanje i krečenje?

Korišćenje odgovarajuće četke je veoma važno za profesionalnu završnu obradu. Naravno, vrsta potrebne četke će zavisiti od vrste boje koja se koristi i predmeta koji treba da se ofarba.

Kako postići savršenu završnu boju

Vrste boja u većem broju slučajeva podeljene su u dve kategorije: boje izradjene na bazi vode i boje izradjene na bazi ulja. Kako bi utvrdili bazu farbe, potrebno je da proverite ambalažu proizvoda. Indikator isto može da bude i, ako se boja čisti sa vodom, to je boja na bazi vode, a ako joj treba rastvarač, onda je to boja na bazi ulja.

• Boja na bazi vode zahteva sintetičku četku. Pre koriščenja uvek navlažite četku, a zatim istresite višak vode kako bi ostala samo minimalna količina vode na četki.

• Boje na uljanoj bazi se isto mogu nanositi sa sintetičkom četkom, ali bolje rezultate ćete postići četkama sa prirodnom dlakom.

Kada je reč o odabiru širine četke - može se koristiti sledeći vodič:

Četke za farbanje i krečenje

 

• 20mm četka pod uglom je najbolja za prozore. Ovom malom četkom je lako ući u uglove i ofarbati sitne detalje. Prednost četke je i da ćete uvek imati malu količinu farbe na četki.

• Četkica od 20 do 30mm-a olakšava rad farbanja okvira vrata, stepeništa i malih ivica.

• Četke od 30 do 50mm-a su najpogodnije za veće okvire vrata i lajsne.

• Četkice od 50 do 70mm-a je najbolje koristiti kod većih površina, kao što su sobna vrata ili vrata ormana.

• Četke od 70mm pa naviše su pogodne za farbanje većih objekata, kao što su zidovi, grede, podovi, veliki nameštaji i slično.

Saveti za postizanje najboljih rezultata prilikom farbanja

Koristite četke pod uglom kad god su detalji mali i treba vam preciznost. Da biste ubrzali farbanje, koristite najširu moguću četku za veće elemente. Između slojeva boje umotajte četke u plastičnu foliju kako se četke ne bi isušile. Posedovanje raznih četkica pri ruci, pomaže vam da ubrzate posao i omogućava Vam da budete efikasniji.

Vodite računa o svojim četkama

Kvalitetne četke se čak i poboljšavaju upotrebom, pa je važno da ih dobro pazite. Odvojite vreme da temeljno očistite četke nakon upotrebe - za boje na bazi vode najbolja je topla voda i sapunica, a boja na bazi ulja zahteva namensko sredstvo za uklanjanje rastvarača. Kada završite sa pranjem četki, trebate dobro da ih iscedite. Sledeći korak je češljanje, a zatim položite četku ravno da se osuši. Možete tretirati četke sa prirodnim dlakama sredstvom za kosu ili regeneratorom za kosu kako biste produžili životni vek četke. Kad se potpuno osuši, vratite četkicu u prvobitno pakovanje, kako biste zadržali ispravan oblik.

Ako ste zainteresovani da kupite farbe ili opremu za farbanje, pogledajte našu ponudu.

Prethodni članak Vodič za kupovinu sijalica
Sledeći članak Kako odabrati ručice za nameštaj i kuhinjske elemente?

Ostavite komentar

Pre pojavljivanja komentari će biti provereni da li su u skladu sa našim pravilima.

*Obavezna polja